Ananas taart

                                                        

Voor: 14-16 personen

Bereidingstijd: 20 minuten, baktijd: 50-60 minuten

500 gr. zachte ongezouten boter - 500 gr. fijne tafelsuiker - 8 eieren -

 500 gr. zelfrijzend bakmeel - 2 el. bakpoeder - 1 royale mespunt zout

- 100 gr. ananas uit blik, gehakt - de fijngeraspte schil van 1 sinaasappel

 - het merg van 2 vanillestokjes -  4 ananasschijven uit blik, gehalveerd

Glazuur: 4 el. kat-en-klare abrikozengelei

Van tevoren: Beboter en bestuif een savarinvorm van 24 cm doorsnede.

 Verwarm de oven voor op 150 graden C.

 

Klop de boter, de suiker, de eieren, het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder

, de gehakte ananas, de sinaasappelrasp en het vanillemerg in een kom.

Leg de gehalveerde ananasschijven onder in de bakvorm. Schep het beslag

 op de schijven in de vorm en bak de taart 50 minuten in de oven.

 Laat de taart 30 minuten in de bakvorm afkoelen. Stort hem op een rooster

om verder af te koelen. Bestrijk de bovenkant van de taart met de abrikozengelei. 

Tip: vervang de abrikozengelei uit de winkel door abrikozenconfiture of -jam.

Serveer de taart lauwwarm of op kamertemperatuur met crème anglaise of

 warme karamelsaus.

Varianten: Sinaasappeltaart: voeg de sinaasappelrasp toe en het merg van

2 vanillestokjes; leg 5 plakken sinaasappel op de bodem van de bakvorm.

Appeltaart: voeg de geraspte schil toe van 1 citroen en het merg van

 2 vanillestokjes; schep 100 gr. fijngesneden appel door het beslag en

bedek de bodem van de vorm met 2 in schijfjes gesneden appels.