Worteltaart
Voor: 10-12 personen
Bereidingstijd: 30 minuten, baktijd: 40 minuten
225 gr. zachte ongezouten boter - 225 gr. fijne tafelsuiker - 4 eieren -
175 gr. zelfrijzend bakmeel - 1 1/2 tl. bakpoeder - 1 mespuntje jamaicapoeder,
1 mespunt kaneelpoeder en 1 mespunt zout - de fijngeraspte schil van
1 citroen - 175 gr. walnoten, grofgehakt - 350 gr. worteltjes, geraspt
Glazuur: 100 gr. mascarpone - 100 gr. cream cheese (Mon Chou) -
50 gr. poedersuiker - sap en fijngeraspte schil van 1 citroen
Van tevoren: Beboter en bestuif een bakvorm van 23 cm doorsnede.
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Klop de boter en de suiker tot een luchtig en schuimig mengsel.
Klop de eieren erdoor. Klop het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder,
de specerijen en het zout door het mengsel. Klop de citroenrasp, de
noten en de worteltjes door het mengsel. Houd een paar noten achter om
te garneren. Schep het beslag in de bakvorm en bak de taart ongeveer
40 minuten tot hij goed gerezen is en stevig aanvoelt. Laat de taart
10 minuten in de vorm afkoelen. Stort hem op een rooster om verder
af te koelen. Klop met een garde de mascarpone, de cream cheese,
de poedersuiker, het sap en de citroenrasp 1 minuut in een kom.
Verdeel met een paletmes het glazuur in een dikke laag over de taart.
Garneer de taart met gehakte walnoot.
Variant: garneer de worteltaart voor de verandering eens met andere
notensoorten, bijvoorbeeld met pecannoten, of vervang de citroen
door een sinaasappel.