Koffie Taart
Voor: 12-14 personen
Bereidingstijd: 20 minuten, baktijd: 35-40 minuten
150 gr. hazelnoten - 4 eieren - 225 gr. bruine basterdsuiker - 3 el. koffie-essence - 225 gr.
zachte boter - 225 gr. zelfrijzend bakmeel - 1 tl. bakpoeder
Vulling: koffie-botercrème (zie botercème bij basis)
Decoratie: 50 gr. chocolade koffieboontjes
Van tevoren: Beboter en bestuif 2 vierkante bakvormen van 20 x 20 cm. Warm de oven
voor op 180 graden C.
Rooster de hazelnoten 5 minuten in de oven. Laat ze afkoelen. Hak de afgekoelde
hazelnoten en houd 50 gr. achter om de taart te decoreren. Klop de eieren, de suike
r en de koffie-essence 3 minuten. Voeg de boter, het zelfrijzend bakmeel, de bakpoede
r en de gehakte hazelnoten toe. Klop 3 minuten. Schep het beslag in de bakvormen.
Bak de taarten 40 minuten. Wacht even en laat ze op een rooster verder afkoelen.
Leg een van de afgekoelde taarten op een bord, bestrijk de taart met koffie-botercrème
en leg de tweede taart erop. Bestrijk de bovenkant en de zijkanten van de taart met
de resterende botercrème. Garneer de taart met de achtergehouden hazelnoten en
de chocolade koffieboontjes.
Variant: vervang de hazelnoten door walnoten of pecannoten. Wie van een sterkere
koffiesmaak houdt, kan de koffie-essence vervangen door afgekoelde espressokoffie.